spot_img

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Jeśli pamiętacie Bibliotekę Na Poziomie, to BIOTEKA również Was zachwyci! To projekt biblioteki inspirowanej naturą. Nowa siedziba dwóch filii miejskiej biblioteki publicznej w Lublinie będzie nawiązywać do zieleni położonego w bliskim sąsiedztwie Ogrodu Saskiego. O nowym projekcie opowiada Grzegorz Kłoda, architekt.

Biblioteka na Poziomie – funkcjonalna biblioteka open space

Projekt BIOTEKA

Inspiracją dla BIOTEKI jest rewitalizacja sąsiadującego z nią Ogrodu Saskiego. Postanowiliśmy, że wnętrza nowo projektowanej biblioteki będą jego naturalną kontynuacją, a materiały, których użyjemy to drewno, beton (współczesny kamień) oraz duże ilości zieleni.

Sam lokal ma też ciekawą historię, w latach 60. powstała tam Karczma Słupska i przez kilka dekad funkcjonowania dorobiła się statusu kultowej. Chyba nie ma mieszkańca Lublina, który by jej nie kojarzył chociaż z nazwy. Po zamknięciu karczmy, lokal przez wiele lat stał pusty. Powstawały co raz to nowe pomysły na zagospodarowanie, a oczekiwania społeczne rosły. Projektując BIOTEKĘ wiedzieliśmy, że w takim miejscu musi powstać coś wyjątkowego. Duży nacisk położyliśmy na to aby biblioteka była funkcjonalna, nowoczesna oraz dawała możliwość różnorodnego wykorzystania jej przestrzeni przez kreatywnych bibliotekarzy.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Przekraczając drzwi – pierwsze wizualizacje

Przekraczając drzwi BIOTEKI nasz spacer zaczynamy od niewielkiej galerii sztuki. Jest to przestrzeń przygotowana do prezentacji wystaw czasowych. Ściany są pokryte betonem w różnych odcieniach szarości oraz mchem. Ze ścian wystają prostokątne formy donic, na tle których będą prezentowane wystawiane prace. Na posadzce stoją podświetlane postumenty.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Sufit w całej bibliotece jest industrialny z widoczną infrastrukturą techniczną. Dla ujednolicenia wszystkie urządzenia, kable, rury itd. są pomalowane w kolorze czarnego matu co uwydatnia „wyspy zieleni” porozrzucane w całej przestrzeni biblioteki. Oprawy oświetleniowe również są industrialne, surowe i oszczędne w formie. Zieleń sufitu przeplata się z odsłoniętymi żarówkami zwisającymi na zwykłym, czarnym kablu. Na uwagę zasługuje szara podłoga z mikrocementu, która została wykorzystana jako tło do umieszczenia na niej techniką malarską różnych grafik czy reprodukcji o symbolicznym znaczeniu, i tak np. w galerii sztuki mamy logo BIOTEKI, w strefie nowości jest mapa Lublina z zaznaczonymi wszystkimi filiami MBP, w długim korytarzu wystawowym jest motyw florystyczny, a w sali multimedialnej jest reprodukcja wyobrażenia tego jak mogła wyglądać Biblioteka Aleksandryjska. Ściany w większości pomieszczeń wykończone są tynkiem imitującym beton architektoniczny oraz opalanym drewnem. Regały na książki utrzymane są w tonacji jasnego drewna tak samo jak i żaluzje.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Z galerii przechodzimy do strefy nowości i prasy. Jest tam regał w kształcie drzewa (symbol drzewa poznania) na którym prezentowane są nowości wydawnicze, wszystko to na tle zielonego mchu. Obok znajduje się duża kanapa ze specjalnymi wejściami umożliwiającymi ładowanie telefonu.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Następnie mamy ladę recepcyjną z dużą ilością zieleni nad nią oraz salę główną. Na sali głównej znajduje się scena umożliwiająca organizację różnorodnych spotkań oraz eventów. Na uwagę zasługują multimedialne meble takie jak połączenie łóżka i regału na książki udekorowanego girlandą czy fotel na książki. W meblach tych zainstalowane są urządzenia umożliwiające odsłuch audiobooków.

Obok znajduje się sala dla dzieci, jest najbardziej zieloną salą z miękką wykładziną oraz pufami w kształcie zwierząt. Wśród zieleni zawieszony jest projektor, który umożliwi prowadzenie zajęć multimedialnych dla najmłodszych. Obok sali dla dzieci wkomponowana jest strefa audiobooków oraz siedziska we wnękach umożliwiające ich odsłuch.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Inne miejsca

Do dalszej części biblioteki przenosimy się idąc przez kilkunastometrowy korytarz wystawowy, tak samo jak galeria jest on przystosowany do prezentowania wystaw czasowych. Zwieńczeniem korytarza jest podświetlana ściana wodna, która przy okazji wydaje bardzo kojący szum przepływającej wody.

Po drodze mijamy pomieszczenie przeznaczone do gier planszowych, zajęć w niewielkich grupach czy biblioterapii. Jest ono wygłuszone kolorowymi panelami oraz znajduje się w stosunkowo ustronnym miejscu co gwarantuje spokój prowadzonych tam aktywności.

Ostatnim pomieszczeniem jest sala multimedialna ze stanowiskami komputerowymi przystosowanymi dla osób z niepełnosprawnościami. Cała biblioteka jest pozbawiona barier architektonicznych dla osób poruszających się na wózkach.

BIOTEKA – biblioteka w zgodzie z naturą

Otwarcie planowane jest na wiosnę 2020 roku.

Zdjęcia: GK-Atelier Grzegorz Kłoda
- Advertisment -