spot_img

Włoska biblioteka Pinokia stworzona przez Polaków

Bajkowy świat Pinokia, rzeka we wnętrzu budynku i otwarta przestrzeń bez barier architektonicznych to projekt nowej biblioteki dla dzieci inspirowanej Pinokiem. Polscy architekci zostali nagrodzeni za projekt biblioteki we włoskim mieście Collodi otrzymując drugą nagrodę w międzynarodowym konkursie architektonicznym YAC.

Bajkowy świat

Postaci Pinokia stworzonej przez Carla Collodiego nie trzeba przedstawiać. Ale trzeba koniecznie wspomnieć o inspiracji dziełem Collodiego, która przyniosła Polakom duży sukces… architektoniczny. Zobaczcie przepiękny projekt nowej biblioteki Pinocchio Children’s Library stworzony przez dwóch polskich architektów – Marcina Gierbienisa i Damiana Poklewskiego-Koziełł z pracowni Gierbienis + Poklewski.

Otwarta przestrzeń bez barier architektonicznych oraz światło naturalne wpadające przez przeszklone ściany to zdecydowanie dogodne warunki dla czytelników, którzy chcą poznać przygody marionetki i innych bohaterów literackich. I tak jak wyobraźnia przekracza granice, kiedy otwieramy książki, tak przeszklone ściany pozwalają zatrzeć granicę między tym, co na zewnątrz i wewnątrz.

Na projekt budynku w stylu Pinokia miał wpływ krajobraz.

– Malowniczo położony wśród wzgórz z charakterystyczną Villą Garzoni, jako dominantą regionu Toskanii, był dla nas pierwszą inspiracją podczas procesu projektowego. Zależało nam, aby budynek współgrał z istniejącym krajobrazem ze szczególnym uwzględnieniem przepływającej przez działkę rzeki oraz oferował odbiorcy architekturę wysokiej jakości, tak, aby jego forma i funkcja ze sobą harmonizowały. W naszym projekcie włączamy rzekę do wnętrza budynku, a przestrzeń biblioteki poprzez swobodne linie nawierzchni staje się naturalną kontynuacją krajobrazu i jego integralną częścią – mówią projektanci.

Pinocchio Children's Library Pinocchio Children's Library

Jedna przestrzeń

Wykorzystana na funkcje administracyjno-wystawiennicze zabudowa pofabryczna poddana została gruntownej renowacji z założeniem niewielkiej rozbudowy w kontynuacji industrialnego i jednocześnie minimalistycznego wyrazu architektury. Na parterze głównej bryły Fabryki Papieru proponowane są funkcje typu audytorium, czy mediateka, a na poszczególnych piętrach, w tym i w kondygnacji podziemnej przestrzenie wystawiennicze, wykorzystujące w miarę potrzeb atrakcyjne i charakterystyczne dla budynku wysokie okna.

W podziemiach zaprojektowana została dodatkowo strefa techniczna i garaż na 220 miejsc parkingowych, w tym 18 przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych. Pokryte jednolitym szarym kolorem tynku elewacje wraz z charakterystycznymi dla regionu okiennicami oraz grafitową dachówką stanowią tło dla naturalnego koloru drewna, które stało się wyznacznikiem zarówno dla konstrukcji, jak i estetyki nowego obiektu.

Strefa zasadnicza biblioteki widziana jest jako jednoprzestrzenna, wysoka bryła – pozbawiona ścian działowych, modularna, rozwiązana konstrukcyjnie w oparciu o siatkę słupów oraz ograniczona szklanymi ścianami osłonowymi. Efektem jest forma, która nie tylko bierze pod uwagę jej bezpośrednie sąsiedztwo, ale także odległe widoki na panoramę miasta z Villa Garzoni w tle.

Pinocchio Children's Library

Konkurs organizowany był przez stowarzyszenie Young Architects Competitions YAC we współpracy z Fundacją Carlo Collodiego.

Źródło zdjeć: Gierbienis + Poklewski
- Advertisment -