spot_img

Białostocki pentagon, czyli nowa Biblioteka Uniwersytecka

Społeczność Uniwersytetu w Białymstoku ma powody do radości. Po kilku latach doczekała się nowego, spełniającego kryterium nowoczesności budynku biblioteki. Nie od dziś wiadomo, że motorem napędowym i siłą bibliotek są znakomity księgozbiór oraz wykwalifikowany i kreatywny personel. Do pełnego wykorzystania drzemiącego w bibliotekarzach potencjału oraz umożliwienia szerokiego dostępu do zbiorów brakowało tylko miejsca. Teraz to się zmieniło, co relacjonuje Ewa Witkowska z Oddziału Informacji Naukowej.


Nowopowstały budynek zdążył już zyskać miano białostockiego „pentagonu”. Jego charakterystyczny pięciokątny kształt przykuwa uwagę i prezentuje się spektakularnie zarówno z ziemi, jak i z powietrza. Elewacja frontowa, dzięki umieszczeniu na niej geometrycznych kształtów przypominających drzewa, nawiązuje symboliką do otaczającej przyrody i poniekąd wtapia się w krajobraz. Aby podtrzymać ten efekt jedności, świadomie zrezygnowano z wygradzania terenu biblioteki, a standardową małą architekturę wzbogacono m.in. o utworzone z ziemi i trawy ławki.

Układ funkcjonalny biblioteki został zaprojektowany w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać naturalne światło słoneczne. Pokoje pracownicze ulokowane są na parterze, otaczając umieszczony w centrum przestronny magazyn zbiorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu pracownicy cały czas mają zapewniony dostęp do światła dziennego oraz widok na stanowiącą nieodłączny element kampusu przyrodę.

Do wnętrza budynku zaprasza przestronny hol, widoczny z zewnątrz dzięki przeszkleniom. Niemal od razu po wejściu trafia się na ladę Wypożyczalni, gdzie można wypożyczyć i zwrócić książki czy po prostu zasięgnąć niezbędnej informacji. Dzięki takiemu rozwiązaniu pierwszy kontakt czytelnika z instytucją biblioteki nie nastręcza problemów oraz przebiega w atmosferze harmonii i spokoju. Użytkownicy, w oczekiwaniu na złożone zamówienie, mogą skorzystać z wygodnej kanapy i obejrzeć specjalnie przygotowane filmy prezentujące samą bibliotekę oraz oferowane przez nią usługi. Hol to także miejsce świetnie nadające się do organizowania wystaw i innych wydarzeń.

Poruszanie się po budynku ułatwia zastosowanie nowoczesnego, dopracowanego systemu identyfikacji wizualnej. Poszczególne sekcje – wypożyczalnia, czytelnia, części biurowe – zostały oznaczone kolorami, powtarzanymi na prowadzących do nich drzwiach czy tablicach informacyjnych. Wraz z nowym budynkiem biblioteka zyskała nowe logo, nawiązujące swoją symboliką do charakterystycznego kształtu gmachu oraz jego fasady. Wnioskując po reakcjach pierwszych użytkowników, ten spójny system identyfikacji wizualnej okazał się strzałem w dziesiątkę.


Sercem biblioteki jest niewątpliwie Czytelnia z wolnym dostępem do zbiorów. Zajmuje ona niemal całe pierwsze piętro, a jej powierzchnię zwiększa jeszcze dodana antresola. W czytelni od razu zwraca uwagę umieszczone w jej centrum atrium, otoczone dużymi przeszklonymi powierzchniami, a wrażenie przestronności potęguje jeszcze sięgająca pięciu metrów wysokość pomieszczenia. Dzięki temu osiągnięto założoną w projekcie integrację użytkownika z naturą – wnętrze czytelni jest odpowiednio doświetlone światłem słonecznym, a możliwość lektury na świeżym powietrzu (atrium zostało wyposażone w wygodne ławki) stanowi dodatkową zachętę do korzystania.

W odpowiedzi na zapotrzebowanie użytkowników oraz w trosce o ich komfort czytelnia została wyposażona w samoobsługowe skanery oraz nowoczesne urządzenia do wypożyczania książek, tzw. self-checki. Ponadto alternatywą dla standardowych krzeseł oraz stołów są umieszczone w zacisznych kątach pomieszczenia miękkie pufy w różnych rozmiarach, z których każdy może skorzystać. W wyniku tego w czytelni panuje klimat skłaniający do zatopienia się w lekturze lub oddania pracy naukowej.

Na pierwszym piętrze znalazło się również miejsce na nowoczesną salę konferencyjną z systemem wystawienniczym oraz pomieszczenia Oddziału Informacji Naukowej (w tym salę szkoleniową). Dodatkowo została tu umieszczona ekspozycja Gabinetu Ryszarda Kaczorowskiego, ostatniego prezydenta RP na uchodźstwie.

Dzięki nowemu budynkowi Biblioteka Uniwersytecka im. Jerzego Giedroycia w Białymstoku zyskała nowe, wspaniałe przestrzenie, które w połączeniu ze znakomitym księgozbiorem z pewnością sprostają oczekiwaniom każdego użytkownika.


Źródło zdjęć: mat.pras. BU w Białymstoku

- Advertisment -